Hobbys, Tips

Intresset trädgård

Fågel

Vi svenskar är måna om vår trädgård och intresset för trädgård har ständigt ökat de senaste åren. Idag finns det fantastiska dekorationer, stenbeläggningar och blommor att dekorera trädgården med och valmöjligheterna är oändliga. För många är att hålla trädgården och växterna vid liv ett stort intresse och många lever för de månader under sommaren som växterna frodas. Även vintertid finns det några saker som hör trädgården till, som den trädgårdsintresserade kan göra, vi tänkte idag ta upp några av dem.

Förberedelser

Innan vintern dyker upp är det bra att göra lite förberedelser, detta hjälper trädgården att må bra när den tittar fram igen till våren.

  • Har man satt nya växter under hösten bör man gödsla dem med höstgödsel, det hjälper dem att klara vintern bättre.
  • Man kan även använda höstgödsel på gräsmattan för att öka chansen att undvika svampsjukdomar.
  • Innan vintern är även tiden att plantera vårlökar som tulpaner, påskliljor och scilla.
  • Höstlöven kan man gräva ned i rabatterna som jordförbättring.
  • Löv kan även placeras runt känsligare växter för att skydda deras rötter-
  • Har man vintergröna växter ska man se till att vattna dem väl innan frosten kommer.
  • Har man växter, eller delar av växter, som är angripna av svamp bör man samla ihop dessa och ta bort dem från gården för att undvika spridning.
  • Rensa bort ogräs utifall att det blir en mild vinter, de kan annars växa på sig om det är bara några plusgrader under en tid.

Fåglar

Något som är väldigt mysigt i trädgården vintertid är att sätta upp olika fågelbord för att mata fåglarna. Många brukar sätta dem utanför fönstret för att se fåglarna när de kommer och äter.  Det finns lite olika typer av sätt att mata fåglarna med. Vissa köper talgbollar och hänger direkt i ett träd, andra köper ett fågelbord och sätter fast i backen och vissa köper en fågelholk för att även ge fåglarna lite mer skydd. På gardenhome.se finns många olika modeller av fågelmatare, alltifrån designade fågelhus till enklare upphängningar på fågelmatare. Det finns många olika modeller att välja bland, beroende på vilken stil man vill ha.

Vad du väljer att bjuda fåglarna på beror lite på vilken art du vill ska komma och äta. Antingen köper du en färdig fröblandning, dessa finns i de flesta matvarubutikerna, eller så lägger du ut lite färsk mat som blivit över från middagen. Om du väljer att lägga ut bröd måste du tänka på att det inte är möglig eller för salt, det mår fåglarna inte bra av.

Skydda fruktträden

När snön kommer är det viktigt att se till att alla fruktträd i trädgården har bra skydd för att inte bli gnagt på av djuren. När snön kommer gör sorkarna och råttorna små gångar under snön och gillar att komma till ett fruktträd att gnaga på. Fäst upp nät runt stammarna innan snön blir för djup för att skydda dessa så fruktträden får växa och bli ännu vackrare nästa sommar.  Tänk på att rådjuren och hararna också gillar att äta på stammarna så försök att fästa nätet så högt upp det går på stammen för att skydda.